انتخاب آثار برای حضور در بخشهای نگاه نو (فیلمهای اول) و سودای سیمرغ (مسابقه اصلی) در سیویکمین جشنواره فیلم فجر خالی از حاشیه نبود. از شنبه ۱۶ دیماه که انتخابهای این دو بخش اعلام شد حاشیهها هم بالا گرفت. شنیده میشود مسئولان ارشاد تصمیم گرفتهاند درباره برخی از آثار، به جای حک و اصلاحشان آنها را به بخش مسابقه نیاورند. اما اعضای هیات انتخاب تاکید دارند فیلمهایی که به بخش مسابقه راه نیافتهاند مشکل کیفیت داشتهاند و به همین دلیل نتوانستند نظر مساعد هیات انتخاب را جلب کنند. البته مساله ناقص بودن نسخههایی که به دبیرخانه رسیدهاند هم مطرح است. سال گذشته نیز که بحث ممیزیها در میان بود تنهای یک از اعضای هیات انتخاب (حمید نعمتالله) از تمام این وقایع پردهبرداری کرد.
خبرهای تایید نشده حاکی از آن است که فیلمهای زندگی مشترک آقای محمودی و بانو (روحالله حجازی)، همه چیز برای فروش (امیر ثقفی)، گس (کیارش اسدیزاده)، این یک رؤیا نیست (محمود غفاری) و مهمونی کامی (علی احمدزاده) از جمله آثاری بودند که با وجود نظر مثبت تعدادی از اعضای هیات انتخاب با مشکل ممیزی روبهرو شدند و نتوانستند وارد بخش نگاه نو و سودای سیمرغ شوند.
آسمان زرد کمعمق ساخته بهرام توکلی تنها یک رای مثبت در هیات انتخاب داشته و مابقی اعضا با حضور آن مخالفت کردند. به همین دلیل فیلم جدید بهرام توکلی به دلیل کسب نکردن حداکثر آرا به بخش مسابقه راه نیافته است. البته توکلی در یک گفتوگوی کوتاه عنوان کرد که این نظر هیات انتخاب است و آنها سلیقه خود را دارند.
فرزند چهارم (وحید موسائیان) که از پروژههای فاخر بنیاد سینمایی فارابی است و با بودجههای میلیاردی ساخته شده هم به دلیل نداشتن کیفیت مناسب به لحاظ ساختار و کارگردانی نتوانسته به بخش مسابقه راه پیدا کن.
آقای الف (علی عطشانی) در هیات انتخاب، آرا مورد نظر را به دست نیاورد اما اعضا تصمیم گرفتند با توجه به استفاده این کارگردان از تکنیک روز دنیا این اثر را در بخش دیگری به نمایش بگذارند. فیلم عطشانی نخستین فیلم سه بعدی در تاریخ سینمای ایران است.
با اینکه مسئولان بنیاد سینمایی فارابی مدعی بودند که نسخهای از فیلمهای چ (ابراهیم حاتمیکیا) و آشغالهای دوستداشتنی (محسن امیر یوسفی) را برای بازبینی تحویل دفتر جشنواره فجر داده شده اما اعضای هیات انتخاب عنوان کردند که ما هیچ نسخهای از این دو فیلم را ندیدیم.
تاجمحل (دانش اقبال شاوی) از تولیدات حوزه هنری و این یک رؤیا نیست (محمود غفاری) از جمله آثار رزرو هستند که در صورت آماده نشدن هر کدام از آثار فعلی بخش سودای سیمرغ و نگاه نو، این آثار وارد بخش مسابقه میشوند. البته این یک رؤیا نیست هم مشکلات ممیزی دارد و باید در اولین فرصت این اصلاحات باید در فیلم اعمال شود.
یک واکنش
هومن سیدی با ابراز تاسف از انتخاب نشدن برخی فیلمها در این دوره از جشنواره فیلم فجر عنوان کرد: «امثال من قربانی اختلافات دستهها و گروههای مختلف میشویم و در واقع بچه یتیمهای سینما به حساب میآییم.
او در واکنش به انتخاب نشدن فیلم جدیدش سیزده و برخی دیگر از آثار دیگر به خبرنگار مهر گفت: «نسخهای که ما به جشنواره ارائه دادیم ناقص بود و هیأت انتخاب گفتند چون پایان فیلم به درستی در این نسخه مشخص نشده فیلم ممکن است انتخاب نشود… انگار که من قبلا هیچ فیلمی نساختهام و مثلا هیأت انتخاب از شیوه کاری و تکنیکی کارهای من اطلاعی ندارند. البته من هم حق را به آنها دادم چون احتمالا هیأت محترم انتخاب فکر می کنند اگر فیلم امثال من در جشنواره حضور داشته باشد حیثیت و آبروی جشنوارهشان زیر سوال میرود.»
سیدی با ابراز تاسف از حضور نداشتن فیلمهایی چون آسمان زرد کمعمق، آشغالهای دوستداشتنی و همه چیز برای فروشدر ترکیب فیلمهای این دوره از جشنواره گفت: «فکر میکنم این دوره از جشنواره کیفیت بالایی ندارد و با همه احترامی که برای فیلمهای این دوره و نظر هیأت انتخاب قائلم به نظر میرسد که امسال ترجیح دادند فیلمهای معمولی را در جشنواره شرکت دهند.»
منبع: خبرگزاری مهر