داریوش مؤدبیان در کتاب طنزآوران جهان نمایش (دفتر هشتم)، در مقدمه و معرفیاش بر تراژدین اجباریِ چخوف، بین گفتوگو و دیالوگ (گفتوگوی نمایشی) تمایز قائل میشود و در تعریفاش مینویسد: «دیالوگ، رشتهای گفتاری در سؤالوجواب…

داریوش مؤدبیان در کتاب طنزآوران جهان نمایش (دفتر هشتم)، در مقدمه و معرفیاش بر تراژدین اجباریِ چخوف، بین گفتوگو و دیالوگ (گفتوگوی نمایشی) تمایز قائل میشود و در تعریفاش مینویسد: «دیالوگ، رشتهای گفتاری در سؤالوجواب…
میزانسن از مناقشهبرانگیزترین اصطلاحهای سینماییست. برخی از تحلیلگران آن را به عناصرِ بصریِ درون قاب محدود میکنند؛ یعنی همهی آن چیزهایی که در فیلم میبینیم منهای تدوین و فیلمبرداری. بعضیها نه، عناصر صوتیای چون صدای…
دوربین در این سه فیلم و در بسیاری از فیلمهایی دیگر با کارکردهای اینچنینی که بدان اشاره شد به هیچ عنوان در پی ایجاد دیدگاهی از خود به عنوان منبعی متافیزیکی یا فرابشری نیست. دوربین چنان آشکارا و درشت حرکت میکند که بیشتر در پی فاصلهگذاری بین جهان اثر و تماشاگر است تا بیشتر به مخاطب این مفهوم را القا کند که در حال تماشای یک فیلم سینمایی است. فیلمی که مؤلف آن (در اینجا هیچکاک، ولز و آنتونیونی) عامدانه خود را از خارج اثر به کمک دوربین به دنیای متن پرتاپ میکند تا با کنشی عیان، تماشاگر را به سمتوسوی دلخواه خود هدایت کند.
در این بخش، به بررسی سوررئالیسم در سینمای بونوئل با تکیه بر فیلمهای فرشتهی مرگ، نازارین، شبح آزادی و میل مبهم هوس خواهیم پرداخت فرشتهی مرگ بونوئل، در این فیلم موقعیتی را بیان میکند برای…
مقدمه سورئالیسم به دنبال دادائیسم بعد از جنگ جهانی اول پدیدار شد. هر دوی این مکاتب از دل بیاعتمادی به تمدن، خرد و انسانیت بیرون آمده بودند و با خود تلخاندیشیهای جنگ و عواقب آن…
«مارین کارمیــتز» مؤسس کمپانی فرانسوی MK2 است که در سالهای گذشته سرمایهگذار و پخشکنندهی آثار مستقل بسیاری بوده. از شاخصترین آنها میتوان به سهگانهی رنگ «کیشلوفسکی» و تشریفات و مادام بواریِ «کلود شابرول» اشاره کرد….
برای ورود به جهان داستانی فیلم نفس عمیق و آنچه در سکانس پایانی فیلم رخ میدهد ابتدا میبایست فیلم را کالبد شکافی روایی کنیم به گونهای که مناسبات زمانی بین روایت و داستان را در ابتدا مشخص کرد و بعد به تبع آن به داستان آن پلیور آبیرنگ که در اینجا به صورت تمثیل در روایت جلوهگر شده پرداخت.
نئورئالیسم ایتالیایی نئورئالیسم ایتالیایی را با روایتهایی میشناسند که در میان طبقه ی فقیر و کارگر روی می دهد و افرادی که در لوکیشنها حضور دارند اغلب بازیگرهایی غیرحرفه ای هستند. فیلمهای نئورئالیست ایتالیایی بیشتر…
اهمیت و نقش گونههای سینمایی گونهبندی آثار سینمایی یک اصل و قاعده اولیه نیست. پیامدی ثانویه است که از دل مناسبات حاکم بر صنعت سینما سر برآورده و قانونی نانوشته است که در حکم زبان…
مطابق یک نظریه نسبتا ناقص می توان کلیه فیلمنامه ها را به دو دسته تقسیم کرد: فیلمنامه های دراماتیک و فیلمنامه های اپیک. تماشاگر در فیلمنامه های دراماتیک شاهد زنجیره ای از…
این روزها سر ضبط برنامهی «درسهای سینما» این فرصت برایم مهیا شده که با نازنین سینماگرانی که دغدغهی سینما دارند و اعتقاد به سینما، همکلام و همنفس شوم و همچنان امیدوار باشم در روزگاری…
آیا سینما و فلسفه به واقع نسبتی با هم دارند؟ آیا سینما وامدار تفکر فلسفی است یا نه فلسفه معاصر از سینما تاثیر گرفته است؟ در سالهای اخیر مقالات و کتابهای بسیاری پیرامون فلسفه فیلم…
“دیوید بال” میگوید اگرچه هرکس نمایشنامه ای میخواند، تصویر آن را در ذهن اجرا میکند اما من وقتی نمایشی را میبینم آن را در قالب متن مکتوب تصور میکنم تا بتوانم نقش نویسنده را در…
امروزه روز با پیشرفت چشمگیر صنعت دیجیتال و پروسهی دیجیتالیشدن سختافزارها و نرمافزاریشدن امور، دیگر وسایل قدیمی کمکم دارند راه خویش را به سوی موزهها و لای کتابها مییابند. صنعت سینما هم از این…
نویسندگی، کارگردانی و تدوین سه رکن مهم از مراحل تولید یک فیلم هستند. رابطه ی نزدیک این سه بخش با یکدیگر در نهایت ساختار نهایی یک فیلم را بوجود می آورد. این مقاله نگاهی…
مقدمه فیلمنامه، یکی از ارکان مهم فیلمسازی است.
به پیانیست شلیک کنید” ،محصول دوران سرخوشی موج نو فرانسه و مهمتر محصول پربارترین سالهای سینمایی تروفوست. سالهایی که تروفو با سه شاهکار رگبار گون{چهارصدضربه (۱۹۵۰)،به پیانیست شلیک کنید (۱۹۶۰)،ژول وژیم (۱۹۶۱) } به خرج…
آنچه در مورد ترس ما را مجذوب می کند از حیث قابلیت های هیجانی و شناختی موجود در یک کودک قابل بررسی است. یک کودک همیشه تماشای فیلم های ترسناک را دوست دارد و…